• Siarka

    Siarka ( S ) – to mineralny pierwiastek, zajmujący bardzo wysokie miejsce na liście makroskładników, niezbędnych do ludzkiego życia.

    Pełni ona wiele bardzo ważnych funkcji w organizmie. Siarkę można znaleźć mi.in. w kwasie glutaminowym, który jest niezbędny dla układu nerwowego i mózgu, heparynie – organicznym związku chemicznym, który jest naturalnym czynnikiem zapobiegającym krzepnięciu krwi w naczyniach krwionośnych i obniżającym ciśnienie krwi – i w insulinie – hormonie regulującym poziom cukru we krwi.

    Siarka jest także podstawowym składnikiem keratyny – białka skóry włosów i paznokci, oraz kolagenu, który odpowiada za kondycję skóry.

    Znany jest pozytywny wpływ siarki na stan stawów i chrząstek stawowych, jednak równie efektywne jest leczenie nią schorzeń skórnych i odtruwanie organizmu. Wskazuje też działanie regenerujące, opóźnia oznaki starzenia, wzmacnia cały organizm i wpływa na jego odporność. Wchodzi ona w skład licznych związków utrzymujących wiele różnych funkcji ustroju człowieka oraz jest niezbędna w tworzeniu połączeń organicznych.

    Organizm dorosłego człowieka zawiera ok. 100 g siarki. Zawartość siarki w ustroju wynosi ok. 0,14 % wagi, głównie w postaci połączeń organicznych.

    Możemy pozyskać ją spożywając produkty bogate w białko takie jak : mięso, podroby, ryby, jaja, przetwory mleczne . Zawierają ją także: m.in. chrzan, kapusta, rzeżucha, szparagi,, brokuły, seler , dynia, kukurydza, groch, fasola,sałata. Siarkę możemy znaleźć także w majeranku, cebuli, owsie, pasternaku, gruszkach,porzeczkach, ziemniakach, rzodkiewce, rzepie, pomidorach, awokado, figach.

    Niestety obecna uprawa roślin, w której nadmiernie stosowane są chemiczne środki, w dużej mierze pozbawia roślin wiele cennych wartości odżywczych, witamin i minerałów , w tym także siarki.

    Przyczyny niedoboru siarki związane są głównie z niedostatecznym jej występowaniem w przetworzonym pożywieniu, słabym wchłanianiu w przewodzie pokarmowym lub zwiększonym zużyciem, spowodowanym koniecznością wykorzystania siarki do procesów odtruwania (np. metale ciężkie, nikotyna, itp.)

    Brak siarki w organizmie może mieć wpływ na pojawienie się m.in. następujących dolegliwości:

    • choroby zwyrodnieniowe,
    • artretyzm,
    • dna moczanowa,
    • dolegliwości płucne,
    • zapalenie zatok przynosowych,
    • schorzenia dermatologiczne: m.in. egzemy, łuszczyca, trądzik , alergie skórne,
    • czyraki, świerzb,
    • cukrzyca,
    • zapalenia tętnic oraz nadciśnienie i miażdżyca naczyń.

    Ponadto siarka wykazuje następujące właściwości:

    • odtruwające ( m.in. metale ciężkie Hg,Pb, As, Fe , siarczan nikotyny), wspomaga wątrobę w czynnościach odtruwających, zobojętnia wiele trujących związków,
    • grzybobójcze, bakterio i pasożytobójcze,
    • uodporniające, regenerujące , przeciwzapalne i rewitalizujące ( jest niezbędna do tworzenia związków organicznych),
    • obniżające poziom kwasu moczowego w surowicy ( dna moczanowa),
    • wspomaga produkcję kwasów żółciowych ( prawidłowe trawienie),
    • eliminacja cholesterolu, związków fenolu, sterydów,
    • powoduje zwiększoną produkcję immunoglobulin – przeciwciał działających we wszystkich procesach odpornościowych,
    • ochrona przed skutkami promieniowania jonizującego,
    • wspomaga procesy energetyczne organizmu poprzez uczestnictwo w uwalnianiu energii z tłuszczy, węglowodanów i białek,
    • wpływa na przyswajanie przez organizm innych niezbędnych minerałów (m.in. magnez, krzem, sód, mangan, wapń, żelazo, jod, potas).

    Nie stwierdzono przypadków toksyczności siarki. Jej nadmiar wydalany jest z organizmu wraz z moczem.

    Jednym ze sposobów wykorzystania właściwości zdrowotnych siarki są wody siarczkowe, stosuje się jej zarówno do picia, jak i leczniczych kąpieli. Najbardziej znane uzdrowiska w Polsce słynące z wód siarczkowych to m.in. Busko Zdrój, Lądek Zdrój, Krzeszowice, Solec Zdrój.