Siarka ( S ) – to mineralny pierwiastek, zajmujący bardzo wysokie miejsce na liście makroskładników, niezbędnych do ludzkiego życia.

Pełni ona wiele bardzo ważnych funkcji w organizmie. Siarkę można znaleźć mi.in. w kwasie glutaminowym, który jest niezbędny dla układu nerwowego i mózgu, heparynie – organicznym związku chemicznym, który jest naturalnym czynnikiem zapobiegającym krzepnięciu krwi w naczyniach krwionośnych i obniżającym ciśnienie krwi – i w insulinie – hormonie regulującym poziom cukru we krwi.

Siarka jest także podstawowym składnikiem keratyny – białka skóry włosów i paznokci, oraz kolagenu, który odpowiada za kondycję skóry.

Znany jest pozytywny wpływ siarki na stan stawów i chrząstek stawowych, jednak równie efektywne jest leczenie nią schorzeń skórnych i odtruwanie organizmu. Wskazuje też działanie regenerujące, opóźnia oznaki starzenia, wzmacnia cały organizm i wpływa na jego odporność. Wchodzi ona w skład licznych związków utrzymujących wiele różnych funkcji ustroju człowieka oraz jest niezbędna w tworzeniu połączeń organicznych.

Organizm dorosłego człowieka zawiera ok. 100 g siarki. Zawartość siarki w ustroju wynosi ok. 0,14 % wagi, głównie w postaci połączeń organicznych.

Możemy pozyskać ją spożywając produkty bogate w białko takie jak : mięso, podroby, ryby, jaja, przetwory mleczne . Zawierają ją także: m.in. chrzan, kapusta, rzeżucha, szparagi,, brokuły, seler , dynia, kukurydza, groch, fasola,sałata. Siarkę możemy znaleźć także w majeranku, cebuli, owsie, pasternaku, gruszkach,porzeczkach, ziemniakach, rzodkiewce, rzepie, pomidorach, awokado, figach.

Niestety obecna uprawa roślin, w której nadmiernie stosowane są chemiczne środki, w dużej mierze pozbawia roślin wiele cennych wartości odżywczych, witamin i minerałów , w tym także siarki.

Przyczyny niedoboru siarki związane są głównie z niedostatecznym jej występowaniem w przetworzonym pożywieniu, słabym wchłanianiu w przewodzie pokarmowym lub zwiększonym zużyciem, spowodowanym koniecznością wykorzystania siarki do procesów odtruwania (np. metale ciężkie, nikotyna, itp.)

Brak siarki w organizmie może mieć wpływ na pojawienie się m.in. następujących dolegliwości:

  • choroby zwyrodnieniowe,
  • artretyzm,
  • dna moczanowa,
  • dolegliwości płucne,
  • zapalenie zatok przynosowych,
  • schorzenia dermatologiczne: m.in. egzemy, łuszczyca, trądzik , alergie skórne,
  • czyraki, świerzb,
  • cukrzyca,
  • zapalenia tętnic oraz nadciśnienie i miażdżyca naczyń.

Ponadto siarka wykazuje następujące właściwości:

  • odtruwające ( m.in. metale ciężkie Hg,Pb, As, Fe , siarczan nikotyny), wspomaga wątrobę w czynnościach odtruwających, zobojętnia wiele trujących związków,
  • grzybobójcze, bakterio i pasożytobójcze,
  • uodporniające, regenerujące , przeciwzapalne i rewitalizujące ( jest niezbędna do tworzenia związków organicznych),
  • obniżające poziom kwasu moczowego w surowicy ( dna moczanowa),
  • wspomaga produkcję kwasów żółciowych ( prawidłowe trawienie),
  • eliminacja cholesterolu, związków fenolu, sterydów,
  • powoduje zwiększoną produkcję immunoglobulin – przeciwciał działających we wszystkich procesach odpornościowych,
  • ochrona przed skutkami promieniowania jonizującego,
  • wspomaga procesy energetyczne organizmu poprzez uczestnictwo w uwalnianiu energii z tłuszczy, węglowodanów i białek,
  • wpływa na przyswajanie przez organizm innych niezbędnych minerałów (m.in. magnez, krzem, sód, mangan, wapń, żelazo, jod, potas).

Nie stwierdzono przypadków toksyczności siarki. Jej nadmiar wydalany jest z organizmu wraz z moczem.

Jednym ze sposobów wykorzystania właściwości zdrowotnych siarki są wody siarczkowe, stosuje się jej zarówno do picia, jak i leczniczych kąpieli. Najbardziej znane uzdrowiska w Polsce słynące z wód siarczkowych to m.in. Busko Zdrój, Lądek Zdrój, Krzeszowice, Solec Zdrój.